heX design

Szükségem van fejlesztőre, vagy magam készítsem?

Úgy érzed vállalkozásodnak már szüksége van egy weboldalra, esetleg a meglévőt újítanád fel.

Merre fogsz elindulni?

Két opció közül tudsz választani: elindulsz egyedül az úton és megpróbálod legjobb tudásod szerinte elkészíteni, vagy együttműködsz egy fejlesztővel aki elkészíti neked úgy, ahogyan azt megálmodtad.

Nagyon sok elérhető információt találhatsz arról, hogy mit hogyan érdemes csinálni egy WordPress oldalon, milyen tárhelyet érdemes venni hozzá, hogyan tudsz konfigurálni, vagy plugint telepíteni.

Valóban ilyen egyszerű lenne?

Nem minden videó, vagy leírás hasznos, sok esetben régebbi cikkek kerülnek eléd amik már haszontalanok. Honnan fogod tudni, hogy amit szeretnél megvalósítani azt garantálja az adott videó, hogy nem csak időpocsékolás? Hisz ezek a videók minimum fél órásak és ha nem tudod miről beszélnek, akkor többször is újra fogod nézni, vagy másik fél órás videót keresel, valamint sok esetben csak angol nyelvű videók és cikkek vannak egy adott témában, ha pedig nem ismered a nyelvet, akkor már is csapdába estél, vagy több időt kell ráfordítanod.

Szóval ott tartunk, hogy eltelt x nap/hét és még semmi sem történt.

A domain és tárhely vásárlás sem mindegy, vannak szempontok amiket figyelembe kell venned, ismered-e mindet?

Valószínűleg azért kiváncsi leszel, hogy milyen áron készítenék el neked az oldalt, így kérsz árajánlatot több helyről, azonban magasabb összeget mondanak, mint amit te rá szánnál. A referenciákat nézegetve pedig nem érted miért kéne ennyit fizetni nekik, ha pár óra alatt te is meg tudod csinálni. (bár ugye itt már eltelt egy bizonyos idő ami a tutoriálok nézésével telt el)

Szóval miért szeretnéd Te elkészteni?

Az elsődleges szempont az ár általában:

Miért is fizetnél valakinek érte, ha látszólag megtudod csinálni egyszerűen te is? Hisz a sok cikk, videó mind ezt sugallja.

A WordPressen túl sok-sok rendszer van amivel nekiállhatsz egy weboldal készítésének, ezek között még lehet, hogy küllemben is lesz olyan ami nagyon közel van az elképzeléseidhez, azonban valami biztosan hiányozni fog belőlük, a hatékonyság!

Magyarul elkészíthetsz egy weboldalt pár tutorialt megtekintve, de több, mint biztos, hogy nem fogsz tudni vele 1-ről a 2-re jutni. A weboldal is egy befektetés, ami pont annyira hoz hasznot, mint amennyire belefektetsz.

Több esetet láttam már ahol sokkal több pénzbe került a végén egy használható weboldalt készíteni, mint ha már az elején egy hozzá értő ember készítette volna el.

A külsőségeken túl vannak belső információk amik hatékonnyá tesznek egy oldalt, amit te nem fogsz tudni 2-3 youtube videóbol, ezt a szakemberek évekig tanulják és utána is folyamatosan képzik magukat. Több rejlik a háttérben, mint azt sokszor hinné az ember. Keresőoptimalizáltság, reszponzivitás, hogyan tartsd meg a vevőidet, stb.

Ez a tudás hosszú hónapok aztán évek munkája, így, ha hatékonyan működő weboldalt szeretnél, de nem szeretnél ezzel foglalkozni, akkor nem éri meg, hogy csak “összekattintgasd”. Gondolj bele, amíg egy profi elkészíti az oldalad maximum 1 hónap alatt, addig te szenvednél vele heteket, hónapokat mire elfogadható lesz (és még akkor sem tökéletes), az az idő alatt mennyi pénzt termelhetett volna?

Milyen folyamatokon fogsz átesni, ha megbízol valakit?

Először át kell beszélni az elvárásokat. A legtöbb esetben vannak dolgok, hogy az ügyfél túl sokat szeretne, vagy amit ő elképzelt az nem működhet a valóságban, erről a webdesignernek vagy a fejlesztőnek tájékoztatnia kell az ügyfelet és alternatív megoldást fog keresni. Ha ez nem történik meg és a fejlesztő fejvesztve követi az ügyfél minden utasítását, akkor sajnos nagy a valószínűsége, hogy rossz emberrel kezdtél el együtt működni.

Aztán következik a design személyre szabása, ami történhet sablonnal, vagy egyedi tervezéssel.

Természetesen az egyedi design sokkal drágább lesz, hisz ott a 0-ról építik fel neked az oldalt.

Egy prémium sablonnal is lehet csodákat művelni és teljes mértékben személyre szabhatók, azonban itt is vigyázni kell, ha rossz embert találtunk weboldalunk kivitelezésére, hisz egy rossz betűtípus, vagy színválasztás már sokat tud rontani az összképen.

Majd jöhet a tartalom, ami szintén nagyon fontos. Abban az esetben, ha nincs előre megírt tartalmad, akkor a fejlesztő ebben is tud segíteni, de ha van, akkor is tud hasznos információkkal ellátni.

Még is a hatékonyság érdekében érdemes felvenni egy szövegírót, marketingest aki segít neked a megfelelő mondatokkal, képekkel, videókkal, ezek fogják ott tartani a látogatót az oldalon. Biztosan találkoztál már olyan oldallal ami gyönyörű volt, de tartalmilag semmit nem ért, így kerestél inkább egy másikat. Ezért fontos a jó tartalom.

Ne felejtsük el, hogy egy weboldal elsődlegesen a célközönség számára készül, nem az ügyfél számára, így lehetnek benne tényezők amik nem feltéten tetszenek neked, de bevételt generál, mert a célközönségnek tetszik/hasznos. A másik fontos lépés pedig a SEO, vagy is keresőoptimalizálás, ami azt jelenti, hogy ha lemásolod egy konkurenciád sablonját, vagy tartalmát, akkor a te oldalad elvész a Google találati listájában. Pedig a WordPress egy nagyon jó felület a SEO számára, mert áttekinthetően tudja letérképezni az oldalunkat, de vannak szabályok amiket tartanunk kell, ha azt szeretnénk, hogy értse is a google, ne csak lássa.

Egy jó fejlesztő ajánlani fog neked egy jó tárheyet, optimalizálni fogja a képeid és gondoskodik a gyors betöltődésről is.

Miután mindenki elvégezte a munkáját kész is van az új weboldalad, negyannyi erőfeszítésből, mint ha magad álltál volna neki.

Itt még nem lesz vége a történetnek

weboldalakat karban kell tartani, hisz mindig jönnek új frissítések, tartalmak, technikai szempontok amikre figyelni kell, hogy az oldalad naprakész maradhasson, érdemes ilyenkor a fejlesztőt magunk mellett tudni és megállapodni, hogy milyen időközönként segít frissen tartani az oldalunk.

Összegzés

Első hallásra valóban olcsóbbnak tűnik egyedül összerakni az oldalt, de ha végig gondoljuk mennyi mindenre kell figyelni és beállítani, majd ha rosszul készítjük el , akkor dupla, vagy akár tripla annyit is ráköltük , hogy helyrehozzák.

Sokkal költséghatékonyabb, ha már a kezdetektől fogva szakemberre bízzuk és csak hátradőlve várjuk a kész oldalunkat.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Iratkozz fel, hogy értesülj a legfrisebb bejegyzésekről, vagy akciókról.