heX design

Egyszerű és gyors weboldal készítés, avagy melyik a legjobb CMS rendszer?

A tartalomkezelő, azaz úgynevezett CMS (Content Management System) rendszerek lehetővé teszik azt, hogy bárki egyszerűen és hatékonyan építhesse fel, valamint kezelhesse saját weboldalát.

Mint ahogy tudjuk azonban, ahány ház, annyi szokás, így a CMS tekintetében is mindenkinek más megoldás lehet a megfelelő.

Ebben a bejegyzésben bemutatunk 3+1 népszerű tartalomkezelő rendszert, és azt, hogy miért érdemes ezek közül valamelyiket választanod, ha saját weboldalt szeretnél üzemeltetni!

Az egyik legkedveltebb megoldás: Wordpress

WordPress az egyik legnépszerűbb CMS rendszer, melynek neve az elmúlt években összeforrott a felhasználóbarát kifejezéssel.

Rendkívül egyszerűen kezelhető, segítségével pedig szinte pillanatok alatt összedobhat bárki, bármiféle fejlesztői tudás nélkül is egy jól működő honlapot.

Ebben segít a rengeteg kiegészítő és sablon, melyek közül sokhoz már ingyen is hozzá lehet jutni.

Köszönhetően a nyílt forráskódnak és a milliónyi fejlesztőnek, akik nap mint nap azon dolgoznak, hogy hatékonyabbá tegyék a rendszer működését.

A WordPress nagy előnye továbbá, hogy gyakorlatilag ingyenesen használható.

Egy WordPress weboldal elindításához és megtervezéséhez nincs másra szükséged csak egy jó tárhelyre és egy saját domainre, meg persze némi kreativitásra.

Sőt, ha szeretnél, a WordPress bizonyos kiegészítőivel akár jól működő webshopot is indíthatsz.

Hiszen a WooCommerce bővítmény minden olyan lehetőséget biztosít, amelynek segítségével személyre szabhatod saját online áruházad felületét.

Ha fontos a biztonság: Joomla

Joomla egy a WordPress-hez nagyon hasonló tartalomkezelő rendszer.

Egyszerű és hatékony kezelhetőséget kínál, melyet szintén személyre szabható sablonokkal és különböző kiegészítőkkel segít.

WordPress-hez hasonlóan szinte bármilyen tartalom kezelésére alkalmas, és segítségével fejlesztői tudás nélkül is jól működő weboldalakat építhetünk.

Mindezek mellett a Joomla magas szintű biztonsági megoldásokat is kínál, amely megkülönbözteti a többi tartalomkezelő rendszertől.

Míg például bizonyos felmérések a WordPress rendszerét 75 százalékra értékelték, addig a Joomla-nak ugyanezen teszteken 84 százalékot sikerült elérnie.

Ez pedig napjainkban, mikor egyre gyakoribbak a kis cégek honlapjai és személyes weboldalak, blogok ellen intézett kibertámadások, egyre fontosabb lehet.

Mindezek mellett a Joomla használata a többnyelvű terméktámogatást is magába foglalja, így azok számára, akiknek jól jön a segítség a saját honlap kezelése során, ez a CMS kifejezetten jó megoldást jelenthet.

Összetettebb, de eredményes rendszer: Drupal

korábban említett, két megoldáshoz hasonlóan egy nyílt forráskódú CMS, mely kezelhetőségét tekintve némileg bonyolultabb és összetettebb.

Ez azonban egyáltalán nem azt jelenti, hogy kevésbé lenne jól használható, mint a WordPress vagy a Joomla. Épp ellenkezőleg.

A Drupalban rejlő lehetőségeket kiválóan mutatja, hogy a Tesla, a Pinterest, vagy épp az Ausztrál kormány weboldala is Drupal használatával készült.

Ennek tükrében talán jól látható, hogy ebben a tartalomkezelőben rengeteg lehetőség rejlik.

Használatába azonban az előbbi lehetőségekkel ellentétben érdemes legalább minimális fejlesztői tudás birtokában nekivágnod.

+1 Ha igazán profi webáruházat és CMS-t építenél: Magento

Magento egy nyílt forráskódú CMS rendszer, amelyet kifejezetten nagy méretű (akár több tízezer termékes) webáruházak létrehozása céljából fejlesztettek.

Ennek tükrében nem meglepő, hogy ha webshop fejlesztésről van szó, ez a tartalomkezelő biztosítja a leginkább széleskörű megoldásokat.

A Magento ráadásul nemcsak rengeteg lehetőséget kínál, de a Joomla esetében már említett biztonsági teszten 94 százalékos eredményt sikerült elérnie.

Ez pedig azt jelenti, hogy ha online áruházra van szükséged, a Magento az egyik legmegbízhatóbb megoldást jelenti.

Ennek persze ára van, hiszen  (habár a Magento ingyenes verziója is elérhető) a limitációktól mentes pro változat több mint 4 millió forintért cserébe lehet a tiéd.

Érdemes tudnod azt is, hogy a Magento használatához szükséged lesz a kezdőnél már képzettebb fejlesztői tudásra is, vagy pedig a jó eredmény érdekében érdemes kifejezetten Magento fejlesztővel együtt dolgoznod.

Éppen ezért ez a megoldás leginkább azoknak ajánlott, akik kifejezetten nagy forgalmat bonyolító, sok látogatót és rendelést kezelő, egyedi funkciókkal rendelkező webshopot szeretnének indítani.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Iratkozz fel, hogy értesülj a legfrisebb bejegyzésekről, vagy akciókról.